Schuldregeling

Bij een schuldregeling bekijkt de schuldhulpverlener welk bedrag je in 3 jaar aan de schuldeisers kan betalen. Vaak is dat maar een deel van de schuld. Daarna ben je schuldenvrij.

Een schuldregeling is een zwaar traject. Wij kijken daarom altijd of er andere manieren zijn om je schulden aan te pakken.

Er zijn twee soorten schuldregelingen. Bij de minnelijke schuldregeling  werken de schuldeisers vrijwillig mee. Bij de wettelijke schuldregeling (Wsnp) moeten ze van de rechter verplicht meewerken.

Minnelijke schuldregeling

Bij een minnelijke schuldregeling doen wij de schuldeisers een voorstel. Wij vragen de schuldeisers om akkoord te gaan dat je maar een deel van de schuld betaalt. Schuldeisers zijn niet verplicht om mee te werken. Alleen als alle schuldeisers meewerken, gaat de minnelijke schuldregeling door.

Wat je moet weten:

  • Het duurt meestal zo’n 4 maanden om de schuldregeling voor te bereiden.
  • Daarna duurt het meestal zo’n 4 maanden voor we weten of de schuldeisers meewerken aan de regeling.
  • Je begint direct met sparen voor de schuldregeling. Ook al is er nog geen akkoord.

Een minnelijke schuldregeling kan op twee manieren: een schuldbemiddeling of saneringskrediet. Het saneringskrediet kunnen wij alleen aan inwoners van Amersfoort aanbieden.

Het hangt af van je situatie of wij jou een saneringskrediet kunnen aanbieden. Jouw schuldhulpverlener geeft je graag meer informatie.

Wettelijke schuldregeling (Wsnp)

Lukt de vrijwillige schuldregeling niet? Dan kan je een beroep doen op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). De rechter beslist of je hiervoor in aanmerking komt. Bij de wettelijke schuldsanering dwingt de rechter jouw schuldeisers om aan de schuldregeling mee te werken. Als alles goed verloopt, ben je na 3 jaar schuldenvrij.

Wat je moet weten:

  • Je krijgt een Wsnp-bewindvoerder. De bewindvoerder houdt in de gaten of de schuldregeling goed verloopt.
  • Je krijgt een vast bedrag per maand om van te leven en je rekeningen te betalen. De rest gaat naar je schuldeisers.
  • Heb je een financiële meevaller? Die gebruik je ook om de schulden af te lossen.
  • Lukt het niet om je aan de afspraken te houden? Dan gaat de schuldregeling niet door. Je kan daarna 10 jaar lang geen beroep meer doen op de Wsnp.

 

Wij staan voor je klaar

Het regelen van je schulden lukt niet van de ene op de andere dag. Het kost veel tijd, inzet en energie. Maar je staat er niet alleen voor. Onze ervaren schuldhulpverleners staan voor je klaar. Net als onze vrijwilligers.

Aanmelden

Bel of kom langs, wij helpen je direct.