Wat vervelend voor je dat het niet lukt om de rekening te betalen. De schuldeiser mag incassokosten berekenen. We leggen je uit hoe je de incassokosten kan controleren.

Als je een rekening niet betaalt, dan maakt de schuldeiser kosten. Hij moet je bijvoorbeeld een brief sturen of een incassobureau inschakelen. Deze kosten worden ‘wettelijke of buitengerechtelijke incassokosten’ genoemd. Soms staat er ‘administratiekosten’, ‘herinneringskosten’ of ‘aanmaningskosten’.

Aanmaning

De schuldeiser moet je eerst een aanmaningsbrief sturen, voordat hij extra kosten mag maken. In de aanmaning moet staan:

  • Hoeveel tijd je krijgt om de rekening toch nog te betalen
  • Wat de incassokosten zijn als je niet op tijd betaalt

Je krijgt altijd 14 dagen om de rekening nog te betalen. Deze tijd gaat vanaf de datum die op de brief staat (de dagtekening).

Klopt de aanmaning niet? Neem contact op met de schuldeiser.

Bel ons als je advies nodig hebt. Je hoeft je naam niet te zeggen. Of gebruik de anonieme chat op deze website. Wij denken graag met je mee.

Hoogte incassokosten

De hoogte van de incassokosten hangt af van de hoogte van de niet-betaalde rekening. Je betaalt maximaal:

  • 15% incassokosten over de eerste € 2.500, met een minimumbedrag van € 40
  • 10% over de volgende € 2.500
  • 5% over de volgende € 5.000
  • 1% over de volgende € 190.000
  • 0,5% over het bedrag daarboven

Een schuldeiser moet altijd het minimumbedrag van € 40 in rekening brengen. Dus voor die openstaande tandartsrekening van € 50 betaal je maar liefst € 90 als het niet lukt om op tijd te betalen.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een openstaande rekening van € 4.500. Over de eerste € 2.500 betaal je dan € 375 aan kosten en over de resterende € 2.000 betaal je € 200. In totaal mag er dus maximaal € 575 aan incassokosten in rekening gebracht worden door de schuldeiser.

Gebruik de rekenhulp incassokosten om te controleren of het bedrag klopt.

Overige kosten

De schuldeiser mag ook rente in rekening brengen. De wettelijke rente is 4% per jaar. Soms staan in de overeenkomst of algemene voorwaarden andere afspraken over de rente. Als dat zo is, dan gelden deze afspraken.

Behalve de incassokosten en de rente, mag de schuldeiser niet nog meer kosten in rekening brengen.

Ben je het niet eens met de incassokosten? Gebruik de voorbeeldbrieven van het Juridisch Loket.

Naar de rechter

Als je de rekening niet betaalt, dan kan de schuldeiser er uiteindelijk mee naar de rechter. Een incassobureau moet de schuld dan overdragen een een gerechtsdeurwaarder. Want een incassobureau kan niet zelf naar de rechter. Met toestemming van de rechter kan de deurwaarder beslag leggen.

Als de schuld bij de rechter komt, moet je nog meer betalen:

  • Griffiekosten: de kosten voor de rechtszaak
  • De kosten voor de dagvaarding: de oproep om naar de rechtbank te komen
  • De kosten voor beslaglegging

Neem daarom op tijd contact op met de schuldeiser of met het incassobureau. Probeer samen een oplossing te vinden. Wij helpen je hier graag bij. Bel 033 4 600 600 of kom langs.

Tips om zelf aan de slag te gaan

Bekijk alle tips

Praat eens met ons over je financiële zorgen

Lees meer

Wordt er beslag gelegd? Controleer of de beslagvrije voet klopt!

Lees meer