Oei, er wordt beslag gelegd. Dat is even schrikken! Controleer of de beslagvrije voet klopt, zodat je voldoende geld overhoudt om van te leven. Wij helpen je hier graag bij.

De overheid en deurwaarders kunnen beslag leggen op je loon of uitkering. Je krijgt hierdoor niet meer je hele inkomen: een deel gaat naar de schuldeiser. Je werkgever of de uitkeringsinstantie is verplicht om mee te werken aan het beslag.

Vonnis of dwangbevel

Beslag leggen mag niet zomaar. Een deurwaarder moet eerst naar de rechter om een vonnis te halen. Een vonnis is een beslissing van de rechtbank.

De overheid is een uitzondering op de regel. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst of de gemeente. Deze instanties hebben geen vonnis nodig van de rechtbank. Zij kunnen direct zelf beslag leggen. Je krijgt dan een dwangbevel.

Beslagvrije voet

Beslag leggen op je hele inkomen mag niet. Er moet voor jou genoeg geld overblijven om van te leven. Daarom moet er rekening gehouden worden met de beslagvrije voet. Dit is het deel van het inkomen waar de deurwaarder niet aan mag komen. De beslagvrije voet is afhankelijk van je gezinssituatie, inkomen en kosten.

Het inkomen boven de beslagvrije voet gaat naar de deurwaarder. Dit bedrag wordt verdeeld als er meerdere beslagleggers zijn. De deurwaarder die als eerste beslag heeft gelegd, regelt dit voor alle beslagleggers.

Beslag voorkomen

Misschien kan je beslaglegging voorkomen door de schuld te betalen. Lukt het niet om een betalingsregeling af te spreken? Neem contact met ons op. Wij helpen je direct.

Beslagvrije voet berekenen

Nadat er beslag is gelegd, stuurt de deurwaarder je een berekening met de ‘modelmededeling’. Hierin staan de gegevens die gebruikt zijn om je beslagvrije voet te berekenen.

Controleer de beslagvrije voet

Controleer de beslagvrije voet op de website van de Rijksoverheid. Laat het de deurwaarder direct weten als er iets niet klopt. Anders wordt er mogelijk teveel beslag gelegd en houd je te weinig geld over om van te leven.

Vind je het lastig om de beslagvrije voet te controleren? Geen probleem. Bel 033 4 600 600 of kom langs, we helpen je er graag mee.

Tips om zelf aan de slag te gaan

Bekijk alle tips

Hoe kom je in beschermingsbewind?

Lees meer

Wsnp, niet altijd een goed idee

Lees meer