Maak een afspraak

Dit mag de deurwaarder niet meenemen

1 februari 2021

Een deurwaarder mag beslag leggen op je inboedel, maar pas nadat hij daarvoor naar de rechtbank is geweest. Hij mag niet zomaar al je spullen meenemen. Er zijn regels waar de deurwaarder zich aan moet houden.

Maak een afspraak als je vragen hebt over dit onderwerp. Wij helpen je direct.

Maak een afspraak

 

Een incassobureau kan geen beslag leggen op je inboedel. Vaak zetten ze dat wel in een brief. Dat mag officieel niet. Ze doen dit omdat ze weten dat mensen daarvan schrikken en dan alsnog betalen.

Vonnis

De enige die beslag kan leggen, is een deurwaarder. Hij kan dit pas doen nadat hij daarvoor naar de rechter is geweest om een vonnis te halen. Een vonnis is een beslissing van de rechtbank.

Dwangbevel

De overheid is een uitzondering op de regel. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst of de gemeente. De overheid heeft geen vonnis nodig van de rechtbank. Hij kan direct zelf beslag leggen op je inboedel. Je ontvangt dan een dwangbevel.

Regels voor de deurwaarder

Met een vonnis kan de deurwaarder beslag leggen op je inboedel.

Dit mag de deurwaarder niet meenemen:

  • Spullen die horen bij de inboedel van de woning waar je woont, zoals bedden, beddengoed, tafel, stoelen, gordijnen, kasten en wasmachine
  • Kleding van jou en je gezin
  • Eten en drinken
  • Spullen voor de persoonlijke verzorging, zoals douchegel, scheerapparaat, föhn
  • Spullen die je nodig hebt in het dagelijks leven, zoals fiets, mobiele telefoon, computer
  • Spullen die je nodig hebt voor je werk of studie
  • Speelgoed van de kinderen
  • Persoonlijke spullen, zoals je trouwring of fotoalbums
  • Huisdieren en de spullen die je nodig hebt om de dieren te verzorgen

Dus als je niets hebt dat van grote waarde is, mag er nergens beslag op worden gelegd.

Heb je juist overdreven dure spullen, dan mag de deurwaarder daar wel beslag op leggen. Bijvoorbeeld een hele dure televisie van € 10.000. Of kasten vol met dure merkkleding.

Op huisdieren mag nooit beslag worden gelegd. Ook niet op een rashond.

Auto

Op een auto kan beslag worden gelegd. Behalve als je de (aangepaste) auto nodig hebt vanwege je gezondheid. De deurwaarder legt direct bij het RDW beslag. Je kan de auto dan niet meer verkopen.

De opbrengst van de auto moet hoog genoeg zijn om de kosten van de beslaglegging en de verkoop ervan te betalen. Beslag leggen op een auto waarvan de dagwaarde lager is dan de kosten van beslag en verkoop, mag dus niet.

Hulp van Stadsring

Bel ons of kom langs als het niet lukt om (op tijd) te betalen. Of als je een te hoge betalingsregeling hebt afgesproken. Wij helpen je direct.

Download PDF