Maak een afspraak

Dit mag de deurwaarder niet meenemen

1 februari 2021

Een deurwaarder mag beslag leggen op uw inboedel, maar pas nadat hij daarvoor naar de rechtbank is geweest. Hij mag niet zomaar al uw spullen meenemen. Er zijn regels waar de deurwaarder zich aan moet houden.

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp.

Een incassobureau kan geen beslag leggen op uw inboedel. Vaak zetten ze dat wel in een brief. Dat mag officieel niet. Ze doen dit omdat ze weten dat mensen daarvan schrikken en dan alsnog betalen.

Vonnis

De enige die beslag kan leggen, is een deurwaarder. En hij kan dit pas doen nadat hij daarvoor naar de rechter is geweest om een vonnis te halen. Een vonnis is een beslissing van de rechtbank.

Dwangbevel

De overheid is een uitzondering op de regel. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst of de gemeente. De overheid heeft geen vonnis nodig van de rechtbank. Zij kan direct zelf beslag leggen op uw inboedel. U ontvangt dan een dwangbevel.

Regels voor de deurwaarder

Met een vonnis kan de deurwaarder beslag leggen op uw inboedel. In de wet staat waar de deurwaarder géén beslag op mag leggen.

Dit mag de deurwaarder niet meenemen:

  • Spullen die horen tot de inboedel van de woning waar u woont, zoals bedden, beddengoed, tafel, stoelen, gordijnen, kasten en wasmachine
  • Kleding van u en uw gezin
  • Eten en drinken
  • Spullen voor de persoonlijke verzorging, zoals douchegel, scheerapparaat, föhn
  • Spullen u nodig heeft in het dagelijks leven, zoals fiets, mobiele telefoon, computer
  • Spullen die u nodig heeft voor uw werk of studie
  • Speelgoed van de kinderen
  • Persoonlijke spullen, zoals uw trouwring of fotoalbums
  • Huisdieren en de spullen die u nodig heeft om de dieren te verzorgen

Dus als u niets heeft dat van grote waarde is, mag er nergens beslag op worden gelegd.

Heeft u juist overdreven dure spullen, dan mag de deurwaarder daar wel beslag op leggen. Bijvoorbeeld een hele dure televisie van € 10.000. Of kasten vol met dure merkkleding.

Op huisdieren mag nooit beslag worden gelegd. Ook niet op een rashond die € 5.000 waard is.

Auto

Op een auto kan beslag worden gelegd. Behalve als u de (aangepaste) auto nodig heeft vanwege uw gezondheid. De deurwaarder legt direct bij het RDW beslag. U kunt de auto dan niet meer verkopen.

De opbrengst van de auto moet hoog genoeg zijn om de kosten van de beslaglegging en de verkoop ervan te betalen. Beslag leggen op een auto waarvan de dagwaarde lager is dan de kosten van beslag en verkoop, is dus niet toegestaan.

Hulp van Stadsring51

Maak een gratis afspraak het niet lukt om (op tijd) te betalen. Of als u een te hoge betalingsregeling heeft afgesproken. Samen lossen we het op!

Download PDF