Maak een afspraak

De 10 grootste misverstanden over schuldhulp

30 januari 2021

Door deze 10 misverstanden melden mensen zich niet aan voor schuldhulpverlening. Ondanks dat zij er wel bij gebaat zouden zijn. De 10 hardnekkigste misverstanden op een rij.

Misverstanden:

 1. ‘In de schuldhulp krijg je altijd maar €50 per week.’
 2. ‘Als je naar de schuldhulp gaat dan moet je altijd de schuldsanering in.’
 3. ‘Om in aanmerking te komen voor schuldhulp moet je eerst allerlei formulieren invullen.’
 4. ‘Mijn schulden zijn veel te hoog voor de schuldhulp.’
 5. ‘Aanmelden heeft geen zin, want ik heb geen inkomen.’
 6. ‘Ik kom niet in aanmerking voor schuldhulp, want ik heb een koopwoning.’
 7. ‘Ik heb te weinig schulden, dus word ik vast niet geholpen.’
 8. ‘Ik heb mijn post een tijd niet open gemaakt dus gaan ze me vast niet helpen.’
 9. ‘Je kunt je net zo goed failliet laten verklaren.’
 10. ‘Schuldhulp kost geld, dat kan ik niet betalen.’

‘In de schuldhulp krijg je altijd maar €50 per week.’

Niet waar.

Voor sommige mensen is het heel fijn wanneer zij hun eigen geld een poosje niet meer hoeven te beheren. De schuldhulpverlening neemt het dan over. Samen worden er afspraken gemaakt over hoe dat het beste werkt. Soms blijft er dan €50 per week over om boodschappen te doen. Soms ook meer. Dit hangt helemaal af van de situatie.

Maar de meeste mensen beheren zelf hun geld. Samen met de schuldhulp wordt een overzicht gemaakt van inkomsten en uitgaven. Zo wordt duidelijk hoeveel geld er per week overblijft voor de boodschappen.

‘Als je naar de schuldhulp gaat dan moet je altijd de schuldsanering in.’

Niet waar.

Wanneer de schulden niet anders kunnen worden opgelost, dan is schuldsanering soms de enige oplossing. Dat duurt wel drie jaar.
We kijken altijd of er ook andere manieren zijn om uw schulden op te lossen. Alleen wanneer het echt niet anders kan wordt gekeken of schuldsanering mogelijk is. We kunnen daarbij een vrijwillige coach inschakelen die u tijdens de schuldsanering ondersteunt.

‘Om in aanmerking te komen voor schuldhulp moet je eerst allerlei formulieren invullen.’

Niet waar.

Dat hoeft bij ons niet. Voor het eerste gesprek hoeft u in principe niets mee te nemen, behalve uw identiteitsbewijs. In sommige gevallen moet u later wel een formulier invullen, maar alleen als het echt nodig is. Heeft u hier moeite mee? Vertel het ons, dan helpen we u daar gewoon even bij.

‘Mijn schulden zijn veel te hoog voor de schuldhulp.’

Niet waar.

Juist als u hoge schulden heeft, is het belangrijk om een afspraak te maken met de schuldhulp. Door niets te doen, lopen de schulden alleen maar op. Maak dus snel een afspraak.

‘Aanmelden heeft geen zin, want ik heb geen inkomen.’

Niet waar.

Eigenlijk kunt u nu het beste twee dingen doen. Meld u zo snel mogelijk bij de gemeente of een informatiewinkel van Indebuurt033. Vraag of zij u kunnen helpen bij het inkomen. Bijvoorbeeld door het aanvragen van een uitkering of toeslagen (zoals huurtoeslag en zorgtoeslag).

Maak ook een afspraak met ons. Dan kunt u alvast een begin maken met de schuldhulp.

‘Ik kom niet aanmerking voor schuldhulp, want ik heb een koopwoning.’

Niet waar.

Ook wanneer u een koopwoning heeft is het mogelijk om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening. Wel moeten we een aantal zaken weten over de woning, zoals:

 • Wanneer is de woning aangekocht?
 • Wat voor hypotheek (of hypotheken) zijn er afgesloten?
 • Wat was het bedrag waarvoor de woning is aangekocht?

Het is verstandig om alle papieren die te maken hebben de woning alvast te verzamelen. Een schuldsanering is niet altijd mogelijk met een koopwoning. We kijken graag met u naar andere mogelijkheden om de schulden aan te pakken.

‘Ik heb mijn post een tijd niet open gemaakt dus gaan ze me vast niet helpen.’

Niet waar.

Wanneer mensen al langere tijd in de financiële problemen zitten maken zij soms de post niet meer open. Wat heeft dat immers voor zin, als je toch al weet dat je de schuld niet kunt betalen?! Wij begrijpen dat best.

En wanneer u toch, vroeg of laat (helaas) een keer door de ongeopende post heen moet, dan kan één van onze vrijwilligers u hierbij helpen!

‘Ik heb te weinig schulden, dus word ik vast niet geholpen.’

Niet waar.

Gelukkig! Fijn dat de schulden bij u niet heel erg zijn opgelopen. Dan kan het nog steeds een hele opgave zijn om uit de schulden te komen. Wij adviseren u hierbij graag.

‘Je kunt je net zo goed failliet laten verklaren.’

Niet waar.

Het heeft in de meeste gevallen geen enkele zin om je failliet te laten verklaren. Sterker nog: u komt van de regen in de drup! Laat u dus eerst adviseren door de schuldhulpverlener, meestal zijn er betere mogelijkheden.

‘Schuldhulp kost geld, dat kan ik niet betalen.’

Niet waar.

In Nederland moet elke gemeente gratis schuldhulpverlening bieden aan haar inwoners. In Amersfoort en Leusden voert Stadsring51 dit uit in opdracht van deze gemeentes. Als inwoner van Amersfoort of Leusden kunt u gratis bij ons terecht voor hulp en advies.

 

Download PDF