Maak een afspraak

Week van geen geld

28 maart 2019

In de Week van het geld haalt iedereen die zich zorgen maakt om armoede en schulden alles uit de kast. Blogs, reportages op tv en radio, ministers en wethouders die als gastdocent optreden, en zelfs onze koningin deed mee door het startschot te geven. Met zijn allen zijn we het eens: we moeten onze kinderen behoeden voor de risico’s van te veel geld uitgeven en dreigende armoede. En hoewel we ook in Amersfoort fors inzetten op financiële educatie door het geven van veel MBO-gastlessen en het ondersteunen van het financieel spreekuur voor studenten vraag ik me af of we dat doel zo wel bereiken.

Mijn twijfel heeft vooral te maken met het gedrag dat wij als volwassenen onze kinderen voorleven. Het gemak waarmee we tegenwoordig financiële verplichtingen aangaan hebben ik en mijn generatiegenoten echt niet van onze ouders meegekregen. Ik herinner me nog mijn schoonmoeder die, terwijl zij haar kinderen moest opvoeden, iedere week spaarde voor de vaste lasten aan het eind van de maand. Niets nieuws onder de zon, want liet een recent onderzoek van Nibud niet zien dat planmatig omgaan met geld extra belangrijk is, nu de vaste lasten al tien jaar op rij stijgen?

De stress van het (bijna) niet kunnen betalen van de vaste lasten speelt misschien nog niet als je jong bent, maar de verleidingen om geld uit te geven zijn in de huidige samenleving echt wel groter dan vroeger en de druk van social media op het bestedingsgedrag van jongeren is bizar. Ook de gevolgen van het leenstelsel spelen veel jongeren parten. Maar het is te gemakkelijk om alleen daar de oorzaak van schuldenproblemen van jongeren te zoeken. Uit verschillende onderzoeken is wel gebleken dat financiële educatie nauwelijks helpt bij het voorkomen van schuldenproblematiek. De Week van het geld zou wat mij betreft meer aan de verantwoordelijkheden van volwassenen mogen appelleren: zij  moeten aan de bak, en eens goed naar hun eigen gedrag met geld kijken. Wellicht is er dus juist meer aandacht voor volwasseneneducatie nodig.

Ik vind dan ook dat het hoog tijd wordt voor een landelijke  Week van geen geld. Een week waarin we samen oefenen in weinig uitgeven, en onze kinderen laten zien dat gezelligheid en geluk van andere dingen afhangen dan het hebben van een altijd goed gevulde portemonnee. Misschien dat er dan ook wat meer compassie ontstaat met mensen voor wie die week soms wel jaren duurt…

Dick van Maanen, directeur Stadsring51

Download PDF