Maak een afspraak

Wsnp, niet altijd een goed idee

9 augustus 2018

Het gebeurt vaak dat cliënten vragen of we voor hen het Wsnp-traject willen starten. Oftewel, zij willen via de rechter hun schulden regelen. Begrijpelijk. Want via de Wet schuldsanering natuurlijke personen ben je in 3 jaar tijd van je schulden af. Wie wil dat nou niet? 

Maar als schuldhulpverlener zeg ik: bezint eer gij begint.

Hieronder 5 redenen waarom de Wsnp misschien niet de beste keuze is:

 

Er zijn andere oplossingen voor uw schulden.

U komt pas in aanmerking voor de Wsnp als er geen andere oplossing voor uw schulden is. Kunt u er nog uitkomen met een betalingsregeling? Dan vindt de rechter dat u dat moet doen.

Heeft u de minnelijke schuldregeling nog niet geprobeerd? Dan moet u dat eerst proberen. Bij een minnelijke schuldregeling proberen we een akkoord te bereiken met al uw schuldeisers. En dat doen we zonder de hulp van de rechter. Alleen als alle schuldeisers akkoord gaan, gaat de minnelijke schuldregeling door.

Pas als het minnelijke traject mislukt is, komt u in aanmerking voor de Wsnp. Eerder een beroep daarop doen, heeft dus geen zin.

U komt niet rond van uw inkomen.

Komt u elke maand geld tekort? Dan is dit niet het goede moment voor een schuldregeling. Het heeft namelijk geen zin om schulden te regelen, terwijl er tegelijkertijd nieuwe schulden ontstaan. Dat is dweilen met de kraan open. Bovendien wordt u uit de Wsnp gezet wanneer er nieuwe schulden ontstaan.

In zo’n geval gaan we u eerst helpen om rond te komen van uw inkomen. Dat noemen wij ‘stabiliseren’.

Eerst checken wij of u alles krijgt waar u recht op heeft. Daarna kijken we samen met u naar uw bestedingspatroon. Kunt u nog ergens op besparen? Nee, leuk is dat niet. Maar het is helaas wel nodig om uw schulden te regelen. Als u dat wilt, krijgt u hulp van een budgetcoach.

U moet eerst andere problemen oplossen.

Maakt u schulden door psychische problemen? Heeft u een verslaving? Kunt u slecht omgaan met verleidingen?

U heeft bijvoorbeeld in de afgelopen maanden wel geshopt, maar niet de huur betaald. Dan moet u hier eerst aan werken. In zo’n geval zal de rechter u namelijk niet toelaten tot de Wsnp.

Toch zijn er wel oplossingen om in zo’n situatie toegelaten te worden tot de Wsnp. U kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om tijdelijk uw financiën door iemand anders te laten regelen. Dat noemen wij beschermingsbewind. Vraag naar de mogelijkheden bij uw schuldhulpverlener.

U bent er niet aan toe om offers te brengen.

De Wsnp is een zwaar traject. U moet er alles aan doen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Dit betekent bijvoorbeeld dat u fulltime moet werken. Tenminste, als u dat kunt. Ook moet u 3 jaar lang leven van een klein bedrag. Het geld dat overblijft, gaat naar uw schuldeisers. Let op: ook de eventuele meevallers!

Het is verstandig om uzelf eerlijk af te vragen of u hieraan toe bent.

Bent u bang dat u het niet vol kunt houden? Begin er dan (nog) niet aan. Want als u nieuwe schulden maakt, wordt u uit de schuldregeling gezet. Pas na 10 jaar mag u het opnieuw proberen. Dan moet u voorlopig met uw schulden leren leven.

U bent niet ‘te goeder trouw’ geweest

De rechter beslist of u toegelaten wordt tot de Wsnp. Hij beoordeelt of u in de afgelopen 5 jaar ‘te goeder trouw’  bent geweest. Dat betekent dat u uw best heeft gedaan om de schulden niet verder te laten oplopen.

Voorbeelden waarbij de rechter kan vinden dat u niet te goeder trouw was:

  • U maakte de schulden terwijl u wist dat u deze niet zou kunnen aflossen;
  • Kortgeleden bent u nog nieuwe schulden aangegaan;
  • U hebt schulden bij het UWV of de Belastingdienst, doordat u zich niet aan de regels hield;
  • U hebt fraude gepleegd met uitkeringen;
  • U hebt schulden door een misdrijf of (verkeers)overtreding.

 

Zet vandaag de eerste stap

Wij zullen er alles aan doen om u van uw schulden af te helpen. We kiezen de aanpak die de grootste kans van slagen heeft. U zult begrijpen dat een zorgvuldige intake daarom heel belangrijk is.

Download PDF