Het gebeurt vaak dat mensen vragen of we voor hen het Wsnp-traject willen starten. Maar dat is niet altijd een goed idee.

5 situaties waarin de Wnsp niet de beste keuze is:

  1. Er zijn andere oplossingen voor je schulden
  2. Je komt niet rond van je inkomen
  3. Je moet eerst andere problemen oplossen
  4. Je bent er niet aan toe om offers te brengen
  5. Je bent niet ‘te goeder trouw’ geweest

Er zijn andere oplossingen voor je schulden

De Wsnp is pas mogelijk als er geen andere oplossing voor je schulden meer is. Kan je er nog uitkomen met een betalingsregeling? Dan vindt de rechter dat je dat moet doen.
Heb je de minnelijke schuldregeling nog niet geprobeerd? Dan moet je dat eerst proberen. Bij een minnelijke schuldregeling proberen we een akkoord te bereiken met al je schuldeisers. Dat doen we zonder de hulp van de rechter. Alleen als alle schuldeisers akkoord gaan, gaat de minnelijke schuldregeling door.
Pas als het minnelijke traject mislukt is, kom je in aanmerking voor de Wsnp. Eerder een beroep daarop doen, heeft dus geen zin.

Je komt niet rond van je inkomen

Kom je elke maand geld tekort? Dan is dit niet het goede moment voor een schuldregeling. Het heeft namelijk geen zin om schulden te regelen, terwijl er tegelijkertijd nieuwe schulden ontstaan. Dat is dweilen met de kraan open. Bovendien word je uit de Wsnp gezet als er nieuwe schulden ontstaan.
In zo’n geval gaan we je eerst helpen om rond te komen van je inkomen. Dat noemen wij ‘stabiliseren’.
Eerst checken we of je alles krijgt waar je recht op hebt. Daarna kijken we met je naar je bestedingspatroon. Kun je nog ergens op besparen? Nee, leuk is dat niet. Maar het is helaas wel nodig om je schulden op te lossen. Als je dat wilt, krijgt je hulp van een budgetcoach.

Je moet eerst andere problemen oplossen

Maak je schulden door psychische problemen? Heb je een verslaving? Kun je slecht omgaan met verleidingen?
Je hebt bijvoorbeeld in de afgelopen maanden wel geshopt, maar niet de huur betaald. Dan wil de rechter dat je eerst hieraan gaat werken. In zo’n geval zal de rechter je niet toelaten tot de Wsnp.
Toch zijn er wel oplossingen om in zo’n situatie toegelaten te worden tot de Wsnp. Je kan bijvoorbeeld tijdelijk je financiën door iemand anders laten regelen. Dat noemen wij beschermingsbewind. Vraag naar de mogelijkheden bij je schuldhulpverlener.

Je bent er niet aan toe om offers te brengen

De Wsnp is een zwaar traject. Je moet er alles aan doen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je fulltime moet werken. Tenminste, als je dat kunt. Ook moet je anderhalf jaar lang leven van een klein bedrag. Het geld dat overblijft, gaat naar je schuldeisers. Let op: ook de eventuele meevallers!
Het is verstandig om jezelf eerlijk af te vragen of je hier aan toe bent.
Ben je bang dat je het niet vol kan houden? Begin er dan (nog) niet aan. Want als je nieuwe schulden maakt, word je uit de schuldregeling gezet. Je kunt het dan niet gelijk opnieuw proberen. Dan moet je voorlopig met je schulden leren leven.

Je bent niet ‘te goeder trouw’ geweest

De rechter beslist of je toegelaten wordt tot de Wsnp. De rechter beoordeelt of je in de afgelopen 3 jaar ‘te goeder trouw’  bent geweest. Dat betekent dat je je best hebt gedaan om de schulden niet verder te laten oplopen.
Voorbeelden waarbij de rechter kan vinden dat je niet te goeder trouw was:

  • Je maakte de schulden terwijl je wist dat je deze niet zou kunnen aflossen;
  • Kortgeleden ben je nog nieuwe schulden aangegaan;
  • Je hebt schulden bij het UWV of de Belastingdienst, doordat je je niet aan de regels hield;
  • Je hebt fraude gepleegd met uitkeringen;
  • Je hebt schulden door een misdrijf of (verkeers)overtreding.

Zet vandaag de eerste stap

Wij zullen er alles aan doen om je van je schulden af te helpen. We kiezen de aanpak die het meeste kans van slagen heeft. Een zorgvuldig intakegesprek is daarom heel belangrijk. Bel 033 4 600 600 of kom langs, we helpen je graag.

Tips om zelf aan de slag te gaan

Bekijk alle tips

We leggen je uit hoe je de incassokosten kan controleren.

Lees meer

Zo berekenen wij of je in de schuldsanering mag

Lees meer