Veelgestelde vragen
Inhoud
- Wat kan Stadsring voor mij betekenen?
- Hoe weet ik dat het tijd is om hulp te vragen?
- Ik schaam mij voor mijn situatie. Ben ik daarin de enige?
- Mijn administratie is een puinhoop. Is dat een probleem?
- Zit ik meteen ergens aan vast?
- Wat moet ik meenemen naar mijn eerste afspraak?
- Wat kan ik zelf aan doen om mijn afspraak voor te bereiden?
- Kan ik iemand meenemen naar mijn afspraak?
- Hoe kan het dat de dienstverlening van Stadsring gratis is?
- Ik woon niet in Amersfoort of Leusden. Kan ik ook terecht bij Stadsring?
- Hoe weet ik dat Stadsring een betrouwbare organisatie is?
- Wat doet Stadsring met mijn gegevens?
- Waar kan ik terecht als ik een klacht heb?
- Wat is het belangrijkste verschil tussen een schuldbemiddeling en een saneringskrediet?
- Hoe werkt een schuldbemiddeling?
- Hoe werkt een saneringskrediet?
- Wat zijn de voorwaarden voor een wettelijke schuldregeling (Wsnp)?
Wat kan Stadsring voor mij betekenen?
Bij Stadsring kan je direct terecht voor hulp bij schulden. We hebben geen wachtlijst.
Wij bieden gratis hulp aan inwoners van Amersfoort en Leusden.
Omdat wij werken met subsidie, kan je er zeker van zijn dat jouw belang bij ons voorop staat.
Lees meer over de dienstverlening van Stadsring.
Hoe weet ik dat het tijd is om hulp te vragen?
Veel mensen hebben schulden. Dat is niet altijd een probleem.
Signalen dat je hulp nodig hebt:
- Je loopt steeds verder achter met de rekeningen;
- Het lukt niet meer om de vaste lasten op tijd te betalen;
- Je houdt niet genoeg geld over voor de boodschappen.
Als je twijfelt of je hulp nodig hebt, kan je jouw situatie anoniem aan ons voorleggen. Chat met ons via deze website. Of bel ons op telefoon 033 4 600 600. Je hoeft je naam niet te zeggen. Wij denken met je mee en geven je persoonlijk advies.
Ik schaam mij voor mijn situatie. Ben ik daarin de enige?
Niemand zou zich moeten schamen voor zijn schulden. Het kan echt iedereen overkomen. Je bent zeker niet de enige! Maar liefst 1 op de 5 huishoudens kampt met probleemschulden.
Meestal ontstaan schulden als mensen plotseling minder inkomsten hebben. Of juist hogere uitgaven. Bijvoorbeeld door een scheiding, ziekte, arbeidsongeschiktheid of overlijden van de partner. Te weinig overzicht in de inkomsten en uitgaven speelt vaak ook mee.
Wat de oorzaak ook is, wij oordelen er niet over. Wij gaan met jou aan de slag om de schulden aan te pakken. Zet vandaag de eerste stap naar een financieel gezonde toekomst!
Mijn administratie is een puinhoop. Is dat een probleem?
Nee, dat is geen enkel probleem. Het gebeurt heel vaak dat de administratie een puinhoop is. We hebben er ook een oplossing voor. Wij kunnen je in contact brengen met een vrijwilliger, die samen met jou de administratie op orde brengt. Helemaal gratis. Dus bel ons of kom langs, wij helpen je direct.
Zit ik meteen ergens aan vast?
Je eerste afspraak bij Stadsring is altijd vrijblijvend. Je zit dus nog nergens aan vast. We nemen jouw situatie met je door. Wat zijn je inkomsten en je uitgaven? Wat voor schulden en betalingsachterstanden zijn er? Wij kijken samen met jou hoe we je het beste kunnen helpen.
Misschien ben je al geholpen met een advies.
Het kan ook zijn dat de schulden je boven het hoofd groeien. In dat geval doen wij je een voorstel om de schulden aan te pakken. Wees gerust: wij gaan pas aan de slag als jij je in het voorstel kan vinden.
Wat moet ik meenemen naar mijn eerste afspraak?
Neem de laatste specificaties van je inkomen mee. Bijvoorbeeld je loonstrook, je uitkeringsspecificatie en de beschikking van je toeslagen, zoals je huur- en zorgtoeslag.
Lukt het niet om deze informatie mee te nemen? Geen probleem. Kom dan toch naar het gesprek. Wij kijken dan samen welke informatie nodig is en hoe we die kunnen vinden.
Wat kan ik zelf al doen om mijn afspraak voor te bereiden?
Je hoeft niets te doen voor je eerste afspraak.
Wil je toch zelf alvast aan de slag? Dat kan. Je kan alvast de volgende zaken doen:
Maak een (digitale) map aan met informatie over je inkomsten en uitgaven.
Maak een overzicht van je schuldeisers met recente informatie over de hoogte van de schuld.
Nogmaals: dit hoeft niet!
Kan ik iemand meenemen naar mijn afspraak?
Je mag altijd iemand meenemen naar je afspraak. Bijvoorbeeld een vriend, een familielid of een hulpverlener. Een aanrader!
Hoe kan het dat de dienstverlening van Stadsring gratis is?
Wij werken met subsidie van de gemeente Amersfoort en de gemeente Leusden. Je kan er dus zeker van zijn dat jouw belang bij ons voorop staat.
Ik woon niet in Amersfoort of Leusden. Kan ik ook terecht bij Stadsring?
Wij werken met subsidie van de gemeente Amersfoort en de gemeente Leusden. Wij kunnen je daardoor alleen helpen als je inwoner bent van Amersfoort of Leusden. Kijk op de website van NVVK voor een betrouwbare schuldhulpverlener in jouw woonplaats.
Hoe weet ik dat Stadsring een betrouwbare organisatie is?
Stadsring is lid van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulp. De NVVK beoordeelt elke drie jaar of Stadsring voldoet aan haar eisen. In augustus 2022 is Stadsring opnieuw geslaagd voor deze controle. Onze hulp voldoet aan de strengste eisen. Een gerust gevoel!
Wat doet Stadsring met mijn gegevens?
Stadsring gaat zorgvuldig om met jouw persoonlijke gegevens. Daarbij houden wij ons Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Je gegevens gebruiken wij uitsluitend om je zo goed mogelijk te helpen. Lees meer over dit onderwerp in het Privacy statement van Stadsring51.
Waar kan ik terecht als ik een klacht heb?
Gaat er wat mis in onze dienstverlening? Vertel het ons, wij zoeken dan samen met jou naar een oplossing. Lees meer over onze klachtenregeling of vul het klachtenformulier in en je ontvangt een reactie.
Wat is het belangrijkste verschil tussen een schuldbemiddeling en een saneringskrediet?
Een schuldbemiddeling en een saneringskrediet zijn allebei minnelijke schuldregelingen. Dat gaat zo: Wij doen de schuldeisers een voorstel. Wij vragen hen akkoord te gaan dat je maar een deel van de schuld betaalt. De minnelijke schuldregeling lukt alleen, als alle schuldeisers willen meewerken.
Het belangrijkste verschil is tussen schuldbemiddeling en saneringskrediet is, dat bij de schuldbemiddeling álle schuldeisers een vordering op je houden. Bij het saneringskrediet betalen wij direct jouw schuldeisers uit. In dat geval heb je nog maar één schuldeiser over: Stadsring.
Het hangt af van je situatie of wij je een saneringskrediet kunnen aanbieden. Jouw schuldhulpverlener geeft je hierover meer informatie.
Hoe werkt een schuldbemiddeling?
Bij de schuldbemiddeling krijg je een vast bedrag per maand om je rekeningen te betalen en om van te leven. De rest wordt gespaard voor je schuldeisers.
Elk jaar kijken wij of je je aan de afspraken hebt gehouden en betalen wij de schuldeisers uit. Verandert je situatie? Dan kijken we of er nieuwe berekeningen nodig zijn.
Als je je aan alle afspraken houdt, ben je na 36 maanden schuldenvrij.
Hoe werkt een saneringskrediet?
Bij een saneringskrediet betaal je een vast bedrag per maand voor het saneringskrediet. Het overige gebruik je om je rekeningen te betalen en om van te leven.
Wij controleren maandelijks of je de maandtermijn op tijd hebt betaald.
Verandert je situatie? Dat heeft geen invloed op je maandtermijn.
Je lost het krediet in 36 maanden af. Daarna ben je schuldenvrij.
Wat zijn de voorwaarden voor een wettelijke schuldregeling (Wsnp)?
Voorwaarden om toegelaten te worden tot de Wsnp zijn:
- Je kunt je schulden niet meer zelf regelen.
- Je bent 5 jaar voor je aanvraag ‘te goeder trouw’ geweest. Je hebt niet bewust schulden gemaakt (zoals door fraude, een misdrijf of onverantwoordelijk gedrag).
- Je hebt geprobeerd je schulden te regelen via de schuldhulpverlening. Er is een verklaring dat dit traject is mislukt.
- Je zit niet in de Wsnp en hebt hier de afgelopen 10 jaar niet in gezeten.
- Je gaat de verplichtingen van de Wsnp nakomen. Je doet bijvoorbeeld je best om zoveel mogelijk geld te verdienen.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? De rechtbank kan je soms toch toelaten tot de Wsnp. Het is dan belangrijk dat je de oorzaken van je problemen onder controle hebt.
Bijvoorbeeld: Je hebt schulden gemaakt door psychische problemen. Je bent daarvoor behandeld en je problemen zijn onder controle. De rechter kan bepalen dat je toch wordt toegelaten tot de Wsnp.