Hulp bij schulden

Bij Stadsring51 kunt u direct terecht voor hulp bij schulden.
Wij bieden gratis hulp aan inwoners van Amersfoort en Leusden. Omdat wij werken met subsidie, kunt u er zeker van zijn dat uw belang bij ons voorop staat.

Wacht niet langer

Maar liefst 1 op de 5 huishoudens worstelt met schulden.  Het kan iedereen overkomen. U bent dus niet de enige! Ons advies is om tijdig hulp te vragen. Hoe eerder u de schulden aanpakt, hoe gemakkelijker ze op te lossen zijn.

Maak direct een afspraak

Het begint met een gesprek

Voordat wij u helpen, nemen wij eerst uw situatie met u door. Dat doen wij via de telefoon. Wat zijn uw inkomsten en uw uitgaven? Wat voor schulden en betalingsachterstanden zijn er? Ook vragen wij naar uw persoonlijke omstandigheden. Wij kijken samen met u hoe we u het beste kunnen helpen.

Bent u een hulpverlener en wilt u een cliënt aanmelden voor hulp bij schulden? Klik hier om teruggebeld te worden voor het aanmelden van uw cliënt. Uw cliënt slaat hiermee het aanmeldgesprek over.

 

Een greep uit de mogelijkheden:

 

Aanpassing beslagvrije voet

Deurwaarders kunnen beslag leggen op uw inkomen. Soms is het beslag te hoog. Wij helpen u met de verlaging van het beslag.

Administratie op orde

Als uw administratie op orde is, kunt u belangrijke papieren makkelijk terugvinden. Kunt u daar wel wat hulp bij gebruiken? Wij kunnen u in contact brengen met een vrijwilliger die samen met u de administratie opruimt. Deze vrijwilliger is hiervoor door ons opgeleid. Lees meer over Administratie op orde.

Advies over uw rechten en plichten

Het is heel vervelend als u te maken heeft met deurwaarders en incassobureaus. Zeker als u niet precies weet wat uw rechten en plichten zijn. Wij adviseren u over de manier waarop u met deurwaarders en incassobureaus om kunt gaan.

Begroting

Wij zetten uw inkomsten en uitgaven op een rij.  Dat doen wij samen met u. We adviseren u over mogelijkheden om te besparen.

Beschermingsbewind

Lukt het niet om zelf uw geldzaken te regelen? En blijft dat ook in de toekomst zo? Dan kan een bewindvoerder de financiële zorgen structureel van u overnemen. Beschermingsbewind brengt dan rust in uw leven. Dit wordt aangevraagd en uitgesproken door de kantonrechter.

Betalingsregelingen

Soms is het ook mogelijk dat u zelf betalingsregelingen treft met uw schuldeisers. Hierbij kunnen wij u helpen. Bijvoorbeeld door te berekenen wat u per maand kunt betalen en met het schrijven van brieven aan uw schuldeisers.

U zorgt er zelf voor dat u iedere maand op tijd betaalt. Hoe lang u aan de betalingen vast zit, hangt af van het schuldbedrag en het bedrag dat u per maand kunt betalen.

Budgetbeheer

Soms heeft u naast schulden veel andere zorgen aan uw hoofd. Toch wilt u de vaste lasten op tijd betalen. Deze zorg kunnen wij u tijdelijk uit handen nemen.

Budgetcoach

Een budgetcoach is een vrijwilliger die u helpt om weer grip te krijgen op uw geld. Deze vrijwilliger is hiervoor door ons opgeleid. Hij (of zij) komt bij u thuis en brengt samen met u de administratie op orde. Daarna helpt de budgetcoach u stap voor stap om beter rond te komen van uw budget. Lees meer over de budgetcoach.

Budgetcursus

Onze (gratis) budgetcursus ‘Grip op geld’ zorgt voor inzicht in uw geldzaken. U maakt dan in vier avonden uw persoonlijke financiële planning.  U krijgt tips over verzekeren, besparen en lenen. Lees meer over de budgetcursus.

Stabilisatie

Zijn uw uitgaven hoger dan uw inkomsten? Wij kunnen u helpen om uw financiën stabiel te krijgen. In een stabiele situatie zijn uw uitgaven niet hoger dan uw inkomsten. Er ontstaan dan geen nieuwe schulden.

Wij kijken eerst of het mogelijk is om uw inkomsten te vergroten. Ook kijken wij samen met u of het mogelijk is om minder geld uit te geven. Bijvoorbeeld door kwijtschelding van de gemeentebelasting aan te vragen of door abonnementen op te zeggen.

Wij nemen tijdens de stabilisatie nog geen contact op met schuldeisers. Dit doen wij alleen bij dreigende huisuitzetting of afsluiting van gas, water en licht. Als uw financiële situatie stabiel is, doen wij u een voorstel voor verdere hulp.

Schuldenoverzicht en afspraken met schuldeisers

Wij maken samen met u een duidelijk overzicht van uw schulden. Daarbij geven we u tips voor het maken van afspraken met uw schuldeisers.

Schuldregeling

Soms is een schuldregeling de enige manier om uw schulden op te lossen. U betaalt dan in drie jaar tijd (een gedeelte van) uw schulden. Daarna bent u schuldenvrij. Een schuldregeling is een zwaar traject. Daarom kijken we altijd of er andere manieren zijn om uw schulden aan te pakken.

Er zijn twee soorten schuldregelingen. Bij de minnelijke schuldregeling werken de schuldeisers vrijwillig mee. Bij de wettelijke schuldregeling (WSNP) worden ze hiertoe gedwongen door de rechter. Lees meer over de mogelijkheden van een schuldregeling.

Online programma Stap uit je schulden
Wilt u zelf uw schulden aanpakken? Met het gratis online programma ‘Stap uit je schulden’ zet u zelf de eerste stappen naar een toekomst zonder schulden. U bekijkt telkens een filmpje en gaat daarna met de opdrachten aan de slag. Zo maakt u in 8 duidelijke stappen uw eigen actieplan om uit de schulden te komen. Lees meer over het online programma Stap uit je schulden.
Voorzieningencheck

Krijgt u wel al het geld waar u recht op heeft? Dat onderzoeken wij voor u. Denk aan toeslagen of regelingen van uw gemeente. Daarna laten wij u weten hoe u de toeslagen kunt aanvragen. Heeft u hier hulp bij nodig? Dan kunt u terecht bij de informatiewinkels van Indebuurt033.