Amersfoorts schuldsaneringsfonds is een feit

Home - Amersfoorts schuldsaneringsfonds is een feit

Amersfoort heeft er een nieuwe manier bij om schulden op te lossen: met behulp van een saneringskrediet. Sinds eind 2019 biedt Stadsring51 deze aan. Door de inzet van deze nieuwe methode krijgt iemand met schulden sneller rust én perspectief op een schuldenvrij leven. ‘Een belangrijke stap in de hulp die Amersfoort biedt aan mensen met problematische schulden’, stelt Cees van Eijk, wethouder Werk en Inkomen.

Zo werkt het: Stadsring51 berekent wat de cliënt kan aflossen en koopt (na akkoord van de schuldeisers) het resterende bedrag in één keer af. Daarna is Stadsring51 de enige schuldeiser. Jaarlijkse controles, die stress opleveren voor de cliënt, zijn bij het saneringskrediet niet nodig. Na het betalen van de 36 maandelijkse termijnen is de cliënt schuldenvrij.

Voor schuldeisers en schuldhulpverlener levert het saneringskrediet bovendien een administratieve lastenvermindering op. ‘Een win-win-situatie voor alle drie de partijen’, stelt directeur Dick van Maanen van Stadsring51.

De gemeenteraad besliste half 2019 dat Stadsring51 gemeentelijke kredietbank mocht worden. Vervolgens kwam het benodigde schuldsaneringsfonds tot stand dankzij bijdragen van Rabobank Amersfoort Eemland, Menzis, de Parochiële Caritas Instelling Amersfoort, Sociaal Fonds Amersfoort en gemeente Amersfoort. Het saneringsfonds is een zogenaamd ‘revolverend’ fonds, het geld komt terug in het fonds wanneer de kredieten worden afgelost. Waar dit mislukt (ervaringen elders wijzen op 5% van de gevallen) staat de gemeente Amersfoort garant.

Directeur Dick van Maanen van Stadsring51: ‘In wezen doen we niets nieuws. Kredietbanken in het hele land verstrekken saneringskredieten. Het bijzondere is, dat we uit privaat geld putten. Dat partijen als een bank, en een verzekeraar, investeren in een schuldenvrij Nederland, dat is vernieuwend.’

Foto: VB Fotografie – Sabine Keijzer.
Organisaties tekenen voor gezamenlijke ondersteuning van het saneringsfonds.. V.l.n.r.:
Denise Notenboom – directievoorzitter van Rabobank Amersfoort Eemland
Henk Pullen – Sociaal Fonds Amersfoort
Cor Arends – voorzitter Parochiële Caritas Instelling Amersfoort
Dick van Maanen – directeur Stadsring51
Wouter Weyenborg – manager Creditmanagement en Polis Menzis
Cees van Eijk – wethouder Werk en Inkomen, gemeente Amersfoort

Infomation

  • Client:Bearsthemes
  • Date:May 14, 2018
  • Tags:photography, agency, creative
  • Project Type:Multipurpose Template