Rechtbank houdt online spreekuren bij Stadsring51

Home - Rechtbank houdt online spreekuren bij Stadsring51

De rechtbank Midden-Nederland houdt sinds vorig jaar september online spreekuren bij Stadsring51. De spreekuren zijn bedoeld voor klanten van Stadsring51 die hulp willen van een bewindvoerder. Zij hoeven dus niet meer naar de rechtbank voor een beslissing van de rechter. Bovendien is het bewind op deze manier sneller geregeld dan eerder het geval was.

Twee dagdelen per week vindt het online spreekuur bij Stadsring51 plaats. Via een Skypeverbinding maakt de schuldhulpverlener contact met de rechtbank. De klant en de gewenste bewindvoerder zijn ook in de spreekkamer bij Stadsring51 aanwezig of nemen ieder vanaf de eigen locatie deel aan het spreekuur.

‘De kantonrechter gaat blanco het gesprek in’, vertelt projectleider Marlijn van den Biggelaar van Stadsring51. ‘Van tevoren heeft de rechtbank namelijk nog geen stukken gekregen. Het gesprek begint dan ook met de vraag: ‘Wie zit er voor mij en wat is de situatie?’ De kantonrechter stelt vragen, geeft uitleg en neemt een beslissing.’

Tijdwinst

Duurt het regelen van bewind normaal gesproken drie maanden, met het online spreekuur kan het al in twee weken geregeld zijn. Dat komt doordat de rechtbank minder tijd kwijt is aan administratieve voorbereidingen. Bovendien hoeft er geen zitting ingepland te worden. ‘Het laten instellen van bewind via het online spreekuur gaat daardoor veel sneller’, stellen mr. F.H. Schormans en mr. C.J. Hofman, als (kanton)rechters werkzaam bij de rechtbank Midden-Nederland.

Tijdens het online spreekuur beoordeelt de kantonrechter of iemand zelf in staat is om zijn geldzaken te regelen. Zo niet, dan kan een bewindvoerder het overnemen. Vervolgens kijkt de kantonrechter waarom de hulp nodig is. Omdat de schulden iemand boven het hoofd groeien bijvoorbeeld, of vanwege fysieke en/of psychische problemen. ‘Hierdoor weten we direct op welke grondslag we het bewind kunnen uitspreken’, zegt Hofman.

Als na het online spreekuur de benodigde documenten binnen zijn, doet de kantonrechter zo snel mogelijk uitspraak. ‘Mensen krijgen veel sneller de hulp die ze nodig hebben’, stelt Van den Biggelaar. ‘Zo wordt voorkomen dat de schulden verder oplopen.’

Zenuwen

Ook vertelt ze dat mensen minder stress ervaren van de online spreekuren. Die zijn vergelijkbaar met zittingen in de rechtszaal, maar dan informeler. ‘Veel mensen vinden het toch wel erg spannend dat de rechtbank betrokken is. Het scheelt enorm in de zenuwen als mensen weten dat het spreekuur op kantoor bij Stadsring51 is en de schuldhulpverlener erbij kan zijn.’

Een ander voordeel van het online spreekuur bij Stadsring51 is dat de schuldhulpverlener direct betrokken is. Voordat het spreekuur met de kantonrechter plaatsvindt, bekijkt de schuldhulpverlener of iemand het beste geholpen is met bewind of dat een andere vorm van hulp – zoals budgetbeheer – beter past. Als bewind wordt ingesteld, weet de kantonrechter dat direct gewerkt gaat worden aan de schuldenproblematiek.

Adviesrecht

Om gemeentes meer grip te geven op bewind, hebben zij sinds 1 januari 2021 adviesrecht gekregen. Dat wil zeggen dat ze de rechtbank binnen vier maanden na instelling van het bewind mogen adviseren. Dit moet ervoor zorgen dat mensen met schulden de hulp krijgen die ze nodig hebben. Hierdoor wordt bijvoorbeeld voorkomen dat iemand jarenlang onder bewind staat, zonder dat er gewerkt wordt aan een oplossing voor de schulden. ‘Als de schuldhulp bij de start al betrokken is, zoals bij het online spreekuur, is dit advies dus overbodig’, stelt Schormans.

Overigens is het nog steeds mogelijk om rechtstreeks een verzoek in te dienen bij de rechtbank in Utrecht of Amersfoort, wanneer iemand niet via Stadsring51 bewind wil aanvragen. Door het adviesrecht krijgt Stadsring51 deze bewindvoerders in beeld om daarna ook met hen afspraken te kunnen maken.

Foto: Mr. F.H. Schormans (links) en de griffier tijdens het online spreekuur bij Stadsring51. (VB Fotografie – Sabine Keijzer)


Infomation

  • Client:Bearsthemes
  • Date:May 14, 2018
  • Tags:photography, agency, creative
  • Project Type:Multipurpose Template